De juiste sportdrank kiezen? Wij helpen je!

wat zijn sportdranken blog image
Bezig met laden...
De juiste sportdrank kiezen? Wij helpen je!

Als (top)sporter of verkoper van sportvoeding kan je niet om sportdranken heen. Het is vaak het eerste product uit de categorie sportvoeding die je koopt. Niet iedere drank is geschikt om voor / tijdens / na het sporten te drinken. Een sportdrank wel!

Sportdranken gebruik je om sportieve prestaties te ondersteunen en verbeteren. Je houdt je energielevel ermee op peil en ze hydrateren je lichaam tijdens inspanning. Sportdranken bevatten over het algemeen water, koolhydraten en elektrolyten.

Wat zijn sportdranken en wat doen ze voor je?

Sportdranken vullen vocht, koolhydraten en elektrolyten die je verliest tijdens het sporten aan. Als je deze voedingsstoffen voldoende aanvult, kan je op het gewenste niveau blijven presteren. Je fysieke en mentale prestaties kunnen tot wel 70% verminderen wanneer meer dan 2-3% van het lichaamsgewicht aan vocht verloren gaat door transpiratie.

Sportdranken dragen ook bij aan een goede vochtbalans. Ze zorgen dat je niet uitdroogt. Door transpiratie verlies je naast vocht ook mineralen. Deze mineralen, ook wel elektrolyten genoemd, vul je ook aan met sportdranken. Daarnaast zorgen ze ervoor dat je voldoende energie binnenkrijgt door de koolhydraten die erin zitten.

Wanneer gebruik je sportdranken? 

Het gebruik van sportdranken hangt samen met diverse factoren. Hoe lang ga je trainen, hoe zwaar ga je trainen? Deze factoren bepalen hoeveel koolhydraten je nodig hebt. Als je ongeveer anderhalf uur sport kan een hoeveelheid koolhydraten van 30 gram per uur helpen bij het volhouden van je inspanningen. 

Het toevoegen van koolhydraten wordt pas echt belangrijk bij inspanningen van anderhalf uur of meer. Dan moet je al snel rekening houden met 60-90 gram per uur. Wanneer je welke drank gebruikt hangt ook af van de samenstelling. 

Wat zijn de verschillende soorten sportdranken?

Sportdranken kan je indelen in de categorieën hypotoon, isotoon en hypertoon. In welke categorie de sportdranken vallen hangt af van de verhouding water, koolhydraten, vitamines en mineralen. Indien de deeltjes van deze sportdrank ingrediënten aanwezig zijn in dezelfde verhouding als het lichaamsvocht dan resulteert dit in een ideale opnamesnelheid. Dit wordt omschreven als osmolariteit.

Bij een lage osmolariteit zitten er minder deeltjes in de sportdrank dan in het lichaamsvocht. Bij een gelijke hoeveelheid neemt je lichaam de sportdranken snel op, dit is het geval bij isotone dranken. Wil je bepalen welke sportdrank het beste bij jouw doel past? Kijk dan naar het naar het aantal gram koolhydraten per 100ml.

Hypotone sportdranken

  • Bevat minder dan 8 gram koolhydraten per 100 ml
  • Geschikt als dorstlesser voor een training
  • Geschikt als dorstlesser tijdens training die maximaal 60 – 90 minuten duren of laag intensief zijn
  • Voorbeeld hypotone sportdrank: PowerBar Electrolyte Tabs

Isotone sportdranken

  • Bevat tussen de 4-8 gram koolhydraten per 100 ml
  • Wordt snel gemakkelijk opgenomen door het lichaam
  • Levert energie en vult mineralen aan
  • Voorbeeld isotone sportdrank: PowerBar Isoactive

Hypertone sportdranken

  • Bevat meer dan 8 gram koolhydraten per 100 ml
  • Geschikt om koolhydraatvoorraden aan te vullen na de training
  • Voorbeeld hypotone sportdrank: O2Life

Extra toevoegingen aan je drank?

Als je de juiste hypotone, isotone of hypertone sportdrank hebt geselecteerd kan je ook nog letten op extra toevoegingen. Zo heb je dranken waar cafeïne aan toegevoegd is. Cafeïne zorgt voor meer scherpte en alertheid. Ga je langer dan 3 uur fietsen dan zou je voor het laatste uur kunnen kiezen voor een sportdrank met cafeïne. Powerbar Isomax bevat 75 mg cafeïne per portie.

Naast koolhydraten worden er ook wel eens eiwitten toegevoegd aan sportdranken. In een speciaal bewerkte vorm kunnen eiwitten tijdens het sporten al zorgen voor een bijdrage aan je herstel. Ga je een extra zware training tegemoet, overweeg dan eens het gebruik van QWIN PeptiPlus. Door de toevoeging van eiwitten aan deze drank zul je echt een verschil merken ten opzichte van een reguliere sportdrank.

Waar moet je als topsporter op letten bij het gebruik van sportdranken?

Als topsporter wil je zeker weten dat de supplementen en sportvoeding die je gebruikt geen stoffen bevatten die op de dopinglijst staan. Deze producten zijn te herkennen aan het NZVT-, Informed Sports- of Cologne List keurmerk.

Waar kan je als verkoper op letten bij het juiste aanbod van sportdranken?

Tot slot, ben je een verkoper van sportvoeding en wil je je klanten een goed assortiment dranken aanbieden? Zorg dan altijd dat je minimaal hypotone en isotone sportdranken op de plank hebt staan. Niet iedere consument vind dezelfde smaken lekker, dus zorg ook hier voor variatie. Wil je persoonlijk advies over de juiste samenstelling van het assortiment? Neem dan contact op met ons!

 

Previous article:
Next article:
Copyright © 2023 NutriSense