Gel tijdens hardlopen

Energie gels hardlopen imageEnergie gels hardlopen image
 1. Powerbar PowerGel Hydro 67 ml (24 stuks)
  Waardering:
  100%
  Vanaf € 66,96 € 61,43
 2. Powerbar Powergel Shots 60 gram
  Waardering:
  100%
  Vanaf € 2,59 € 2,38
 3. QWIN Pepti Gel 60ml (24 stuks)
  Vanaf € 62,16 € 57,03

QWIN en Powerbar energie gels voor hardlopen

De markt van energie gels gericht op hardlopen is continu in beweging. De eerste energie gels voor onder andere het hardlopen kwamen begin jaren ‘90 op de Europese markt. In navolging op sportdranken en energie repen waren de energie gels een innovatieve ontwikkeling binnen het toenmalige sportvoedingsaanbod voor het hardlopen. De eerste energie gels waren nog niet zo vloeibaar als de gels die je tegenwoordig op de markt ziet. De laatste jaren winnen de isotone energie gels steeds meer terrein binnen het hardlopen. De inname van water is niet noodzakelijk na het gebruik van deze type energie gels.

Als je op energie gels voor het hardlopen zoekt, kom je standaard het merk Powerbar tegen in de top 5. Powerbar was één van de eerste merken die geconcentreerde energie gels voor het hardlopen op de markt bracht, de zogeheten Powerbar PowerGel Original. Door het kleine formaat van deze geconcentreerde gel is Powerbar één van de merken energie gels, die zorgt voor het makkelijk meenemen van de gels tijdens een hardlooptraining of hardloopwedstrijd.

In de loop van de tijd heeft Powerbar de zogeheten Powergel Hydro op de markt gebracht. Hiermee is Powerbar één van de merken, die zowel geconcentreerde gels op als gels op waterbasis in het assortiment heeft. Deze zogenaamde Powergel Hydro kan je zonder water innemen en is qua verpakking/formaat iets groter dan de Powergel Original. De Powergel Hydro meenemen kan eenvoudig met een Powerbar gel belt.

Daarnaast kom je ook steeds vaker het innovatieve merk QWIN tegen. Door het vloeibare karakter van deze energie gels is de inname een stuk makkelijker onder een hoge inspanning ten opzichte van de inname van energie repen. Mede door de komst van de (QWIN-)energie gels op waterbasis is de smaakervaring een stuk prettiger en qua inname ook makkelijker in gebruik. Dit zorgt voor een verbeterde gebruikservaring. Een positieve ontwikkeling dus voor zowel de bestaande gelgebruikers als nieuwe gelgebruikers, in de zoektocht naar vloeibare sportvoeding.

Een andere ontwikkeling in de sportvoedingsproducten voor het hardlopen is de toevoeging van magnesium aan energie gels en energie repen. Magnesium ondersteunt onder andere de energiestofwisseling en is belangrijk voor het behoud van de spierfunctie/spieren.

Wanneer een energie gel? Voor/tijdens/na het hardlopen

Voor hardlopers is de zorg voor goede sportvoeding vóór, tijdens én na het sporten belangrijk. De juiste voeding is dus niet alleen interessant c.q. geschikt voor hardlopers die marathons rennen, maar ook voor hardlopers, die soms of regelmatig hardlopen. Het draagt bij aan de goede zorgen voor het lichaam en het op niveau houden van de conditie.

Hoe langer de afstand tijdens het hardlopen, hoe vaker je de energietank moet aanvullen. Bij lange(re) afstanden wordt het grootste deel van de energie geleverd door koolhydraten. Voor het stapelen van koolhydraten vormen energie gels vaak de basis in de voorbereiding. Tijdens de marathon dienen ze voor het aanvullen van de energietank. De grootste uitdaging, die je tijdens het hardlopen hebt op voedingsgebied, is het in balans houden van het energiepeil. Energie gels vormen hierbij de ideale oplossing. De ruimte/tijd voor een uitgebreide reep, banaan of andere koolhydraten-snack is er niet altijd.

Het vloeibare karakter van de energie gels vergemakkelijkt de inname, waarna een snelle omzetting van de koolhydraten in energie volgt. De energie gels vormen in het hardlopen het meest populaire sportvoedingsproduct.

Hoe gebruik je dit populaire sportvoedingsproduct?! Als jij als hardloper tijdens een intensieve training een (te) hoge hartslag en/of (te) hoge ademhaling hebt is de consumptie van een energiereep lastig. Dan is een vloeibare gel of sportdrank in de basis een goed alternatief.

Als je een rustige duurloop gaat doen en beschikt over voldoende zuurstof voor de inname van vaste voeding, dan is een reep ook een goede manier voor het zorgdragen van variatie in het sportvoedingsplan.

Bij trainingen en wedstrijden van meer dan een uur luidt het advies:

 • Gebruik een gel voor de start voor de opbouw van koolhydraatreserves
 • Na het 1e uur sporten vul je ongeveer het lichaamsgewicht aan in grammen koolhydraten. Een persoon van 60 kilogram zou dus ongeveer 60 gram aan koolhydraten nodig hebben (afhankelijk van duur/intensiteit van de inspanning)
 • Mocht je dit willen invullen met energie gels, dan kom je uit op de inname van 1 gel per iedere 20-30 minuten.

Kortom; energie gels vormen de ideale energiebron vóór en tijdens het sporten. Bij NutriSense voeren we een breed assortiment merken energie gels én (smaakvolle) gelalternatieven onder de merken Powerbar en QWIN, zodat jij als ondernemer of (top)sporter altijd een ruime keus hebt. 

Powerbar energie gels voor het hardlopen

De energie gels van Powerbar verschillen in samenstelling, smaak, gewicht en manier van inname (met of zonder water). Zo bevatten de energie gels van Powerbar de wetenschappelijk ontwikkelde C2MAX koolhydratenmix. Deze unieke samenstelling van koolhydraten bestaat uit een 2:1 verhouding van glucose en fructose. In deze ideale verhouding kan het lichaam tot wel 90 gram aan koolhydraten per uur opnemen, waarbij op glucose gebaseerde sportdranken een maximum hebben van 60 gram. De C2MAX koolhydratenmix zorgt er dus voor dat je meer koolhydraten per uur kan opnemen. Powerbar heeft twee type energie gels en twee type gelalternatieven in het assortiment.

De PowerGel Original staan bekend als de geconcentreerde gels voor tijdens het hardlopen. Deze energie gels neem je door het kleine formaat makkelijk mee. Je neemt ze in met circa 150 tot 200 milliliter water. Ze bevatten 26 gram aan koolhydraten en een hoog natriumgehalte voor de regulatie van de vochtbalans. De Powergels Original zijn vegan en voorzien van een innovatie verpakking. De ‘trash chain’ aan de bovenzijde van de verpakking voorkomt vervuiling van het milieu. De Powergels Original onderscheiden zich door een brede keuze in smaken. De smaken Black Currant, Green Apple en Espresso bevatten cafeïne.

De PowerGel Hydro noem je ook wel isotone gels. Net als de Powerbar Orginal gels bevatten deze energie gels ook de wetenschappelijk ontwikkelde C2MAX koolhydratenmix. Het grote voordeel van deze gels is dat je ze tijdens het sporten makkelijk kan innemen zonder directe inname van water. Hierdoor bepaal je als sporter zelf wanneer je deze energie gel inneemt.

Tijdens een evenement of wedstrijd ben je dus niet afhankelijk van een drankpost met water. De Powergels Hydro bevatten extra natrium voor de regulatie van de vochtbalans. De ‘trash chain’ aan de bovenzijde van de verpakking voorkomt vervuiling van het milieu. De smaken Cola en Mojito bevatten cafeïne. Ook geschikt voor vegans.

Powerbar onderscheidt zich met twee soorten alternatieven voor een gel. De PowerGel Energy Shots, ook wel ‘winegums’ genoemd. In de Powergel Energy Shots zit vloeibare gel verwerkt. Ook voor beginnende (gel)gebruikers is dit een smaakvol alternatief voor een gel. In één zakje zitten 9 shots, waarbij 5 shots dezelfde energie bevatten als één gel.

De Powergel Energy Shots bevatten net als de Powergels Original en Powergel Hydro de wetenschappelijk ontwikkelde koolhydraatmix C2MAX. Er zitten geen kunstmatige smaakstoffen en conserveringsmiddelen in. De smaak Cola bevat cafeïne.

Het tweede gelalternatief binnen het Powerbar-gelassortiment van NutriSense is de PowerGel Smoothie. De Smoothie bevat 65% vruchtenpuree en heeft een natuurlijke smaak. De Smoothie levert evenveel energie als een Powergel, maar zorgt voor een hoger verzadigingsgevoel dan een reguliere gel. Naast de prettige smaak zorgt de zachte en gladde structuur voor een eenvoudige inname van de Smoothie. Je kan de smoothie zowel voor als tijdens het hardlopen nemen. De handige draaidop zorgt ervoor dat de Smoothie makkelijk hersluitbaar is.

QWIN gels voor het hardlopen

Binnen het assortiment van NutriSense winnen de gels onder het merk QWIN steeds meer aan populariteit. Als beginnende sporter is het een zoektocht welke energie gels er voor het hardlopen het beste passen. Vaak vormen gebruiksgemak, functionaliteit en smaak hierbij belangrijke pijlers. QWIN heeft twee soorten gels in het assortiment: QWIN ISo Pro Gels (koolhydraten) en QWIN Pepti Gels (koolhydraten én eiwitten).

De QWIN Iso Pro gels zijn ontwikkeld op basis van maltodextrine. De QWIN Iso Pro gels zijn eenvoudig in gebruik, zonder directe inname van water. De Iso Pro gels van QWIN kenmerken zich door een milde smaak en daardoor ook toegankelijk voor beginnende gelgebruikers. De energie gels bevatten geen kunstmatige kleur-, smaak- en zoetstoffen en kan je vóór en tijdens de fysieke inspanning nemen. De QWIN Iso Pro gels zijn verkrijgbaar in de smaken Lemon en Orange.

De inname van energie gels wint echter ook aan populariteit na het sporten. Het innovatieve merk QWIN speelt hier op in met de zogenaamde QWIN Pepti Gels. De QWIN Pepti Gel is een échte performance energie gel. Het is een unieke gel voor tijdens het hardlopen, die zowel koolhydraten als eiwitten bevat (1,7 gram plantaardige eiwitten per gel). Bovendien bevat de Pepti Gel magnesium en natrium. De gels zijn vrij van kunstmatige kleur-, smaak- en zoetstoffen het gebruik ervan kan zowel vóór als tijdens de inspanning. De QWIN Pepti Gels neem je tijdens of na de inspanning in het voor het herstel van de spieren. 

Binnen de categorie energie gels zien we dat het aanbod steeds groter en gevarieerder wordt. Hierdoor blijft de zoektocht naar de juiste energie gels een uitdaging! Trainen en testen dus! Voor welk merk of type gel je ook kiest, het advies is om tijdens het hardlopen 1 gel per 20-30 minuten te gebruiken. Train eerst met de juiste sportvoedingsproducten, voordat je deze tijdens een evenement of wedstrijd gebruikt! Geïnteresseerd in een totaaloverzicht van het aanbod aan sportrepen energie repen? Bekijk dan het assortiment energie gels op NutriSense.nl

Copyright © 2023 NutriSense