Isotone Sportdranken

Isotone sportdranken imageIsotone sportdranken image


Als (top)sporter of verkoper van sportvoeding kan je niet om isotone sportdranken heen. Maar wat is nu precies het voordeel van isotone sportdranken en hoe herken je ze? In dit artikel leggen we het je graag uit!

Osmolariteit

Sportdranken kan je indelen in de categorieën hypotoon, isotoon en hypertoon. In welke categorie de sportdranken vallen hangt af van de verhouding water, koolhydraten, vitamines en mineralen. Indien de deeltjes van deze ingrediënten aanwezig zijn in dezelfde verhouding als het lichaamsvocht dan resulteert dit in een ideale opnamesnelheid van de sportdranken. Dit wordt omschreven als osmolariteit. Bij een lage osmolariteit zitten er minder deeltjes in de sportdrank dan in het lichaamsvocht. Bij een gelijke hoeveelheid neemt je lichaam de sportdranken snel op, dit is het geval bij isotone sportdranken.

Energie in Isotone sportdranken

Door de opnamesnelheid zijn isotone sportdranken ideaal om tijdens het sporten te gebruiken. Naast het feit dat je lichaam isotone sportdranken snel opneemt, leveren deze ook de juiste hoeveelheid koolhydraten. Uit deze koolhydraten haalt je lichaam de energie die het nodig heeft tijdens het sporten. Je lichaam kan per uur ongeveer 60 gram suiker/koolhydraten omzetten in energie. In een liter Isotone sportdrank zit over het algemeen precies deze hoeveelheid koolhydraten.

Mineralen in Isotone sportdranken

Naast koolhydraten voor de benodigde energie, vullen isotone sportdranken vaak ook de door transpiratie verloren mineralen aan. Deze mineralen noem je ook wel elektrolyten. Voorbeelden van elektrolyten zijn kalium, magnesium en natrium.

Soorten Isotone sportdranken

Isotone sportdranken zijn zowel op poederbasis als kant-en-klaar verkrijgbaar. Bij NutriSense kan je de volgende isotone poedersportdranken kopen: Powerbar Isoactive, Powerbar Isomax en QWIN PeptiPlus. In de categorie kant-en-klare Isotone sportdranken kan je kiezen uit de Powerbar Isolite en QNT Carbo Load. Wil je zelf checken of een sportdrank isotoon is? Kijk dan naar het aantal gram suiker per 100ml sportdrank. Als dit aantal tussen de 4 en 8 gram zit is het een isotone sportdrank.

Isotone sportdranken met C2MAX

De isotone sportdranken Isomax en Isoactive van Powerbar zijn gebaseerd op een unieke samenstelling van koolhydraten die bestaan uit een 2:1 verhouding van glucose en fructose. Deze formule wordt C2MAX genoemd. In deze ideale verhouding kan het lichaam tot wel 90 gram koolhydraten per uur opnemen, waarbij op glucose gebaseerde isotone sportdranken een maximum hebben van 60g.

 

Wat is een goede isotone sportdrank?

Wat een goede isotone sportdrank voor jou als sporter is, is afhankelijk van je behoefte en persoonlijke voorkeur qua smaak.

Een lekkere sportdrank drinkt makkelijker weg, dan iets wat je niet lekker vindt. Smaak is uiteraard persoonlijk, dus probeer verschillende sportdranken uit om jouw favoriet te vinden. Of meerdere favorieten, zodat je ook nog kan afwisselen tijdens de vele trainingen. Als het warm weer is kan een lemon smaak bijvoorbeeld een stuk frisser en aangenamer vallen dan de wat zoetere smaak orange.

Wil je naast energie ook al eiwitten binnenkrijgen voor een optimaal herstel? Kies dan voor de isotone sportdrank QWIN Peptiplus. Door toevoeging van peptides (geknipte stukjes eiwitten) kan je lichaam deze eiwitten al tijdens het sporten opnemen. Door de isotone samenstelling van QWIN PeptiPlus heeft de sportdrank dus ook een ideale opnamesnelheid. Vanwege de combinatie van koolhydraten én eiwitten kan je deze sportdrank ook na het sporten gebruiken.

isotone sportdranken imageisotone sportdranken image
 1. PeptiPlus Performance Sports Drink 760 gram
  Vanaf € 42,50 € 38,99
 2. Isomax 1200g (incl. L-arginine & cafeïne)
  Waardering:
  80%
  € 34,50 € 31,65
 3. PowerBar Isoactive 1320 gram
  Waardering:
  100%
  Vanaf € 26,50 € 24,31
 4. QNT Carbo Load Superfruit (12x700ml)
  € 30,00 € 27,52
Copyright © 2023 NutriSense