Isotone Sportdranken

Isotone sportdranken imageIsotone sportdranken image
  1. QWIN PeptiPlus 760 gram (15 liter)
    Vanaf € 42,50 € 38,99
  2. Powerbar Isomax Blood Orange 1200g
    Waardering:
    80%
    € 37,80 € 34,68


Als (top)sporter of verkoper van sportvoeding kan je niet om isotone sportdranken heen. Maar wat is nu precies het voordeel van isotone sportdranken en hoe herken je ze? In dit artikel leggen we het je graag uit!

Osmolariteit

Sportdranken kan je indelen in de categorieën hypotoon, isotoon en hypertoon. In welke categorie de sportdranken vallen hangt af van de verhouding water, koolhydraten, vitamines en mineralen. Indien de deeltjes van deze ingrediënten aanwezig zijn in dezelfde verhouding als het lichaamsvocht dan resulteert dit in een ideale opnamesnelheid van de sportdranken. Dit wordt omschreven als osmolariteit. Bij een lage osmolariteit zitten er minder deeltjes in de sportdrank dan in het lichaamsvocht. Bij een gelijke hoeveelheid neemt je lichaam de sportdranken snel op, dit is het geval bij isotone sportdranken.

Energie in Isotone sportdranken

Door de opnamesnelheid zijn isotone sportdranken ideaal om tijdens het sporten te gebruiken. Naast het feit dat je lichaam isotone sportdranken snel opneemt, leveren deze ook de juiste hoeveelheid koolhydraten. Uit deze koolhydraten haalt je lichaam de energie die het nodig heeft tijdens het sporten. Je lichaam kan per uur ongeveer 60 gram suiker/koolhydraten omzetten in energie. In een liter Isotone sportdrank zit over het algemeen precies deze hoeveelheid koolhydraten.

Mineralen in Isotone sportdranken

Naast koolhydraten voor de benodigde energie, vullen isotone sportdranken vaak ook de door transpiratie verloren mineralen aan. Deze mineralen noem je ook wel elektrolyten. Voorbeelden van elektrolyten zijn kalium, magnesium en natrium.

Soorten Isotone sportdranken

Isotone sportdranken zijn zowel op poederbasis als kant-en-klaar verkrijgbaar. Bij NutriSense kan je de volgende isotone poedersportdranken kopen: Powerbar Isoactive, Powerbar Isomax en QWIN PeptiPlus. In de categorie kant-en-klare Isotone sportdranken kan je kiezen uit de Powerbar Isolite en QNT Carbo Load. Wil je zelf checken of een sportdrank isotoon is? Kijk dan naar het aantal gram suiker per 100ml sportdrank. Als dit aantal tussen de 4 en 8 gram zit is het een isotone sportdrank.

Isotone sportdranken met C2MAX

De isotone sportdranken Isomax en Isoactive van Powerbar zijn gebaseerd op een unieke samenstelling van koolhydraten die bestaan uit een 2:1 verhouding van glucose en fructose. Deze formule wordt C2MAX genoemd. In deze ideale verhouding kan het lichaam tot wel 90 gram koolhydraten per uur opnemen, waarbij op glucose gebaseerde isotone sportdranken een maximum hebben van 60g.

Verschil met Hypotone sportdranken?

Isotone sportdranken zijn ideaal afgestemd op de behoeften van sporters door hun evenwichtige samenstelling van zouten en suikers, die overeenkomt met die van menselijk bloed. Dit zorgt voor een optimale hydratatie en snelle energietoevoer tijdens middellange tot lange sportactiviteiten.

In tegenstelling tot hypotone sportdranken, die minder zouten en suikers bevatten en vooral bedoeld zijn voor snelle vochtopname zonder significante energieboost, bieden isotone dranken een perfect evenwicht voor de meeste sporters. Hypotone sportdranken, met hun hogere gehalte aan zouten en suikers, zijn meer geschikt voor herstel, omdat ze gericht zijn op het aanvullen van energiereserves na de inspanning. 

De keuze voor een isotone drank is dus een uitstekende middenweg voor diegenen die zowel een efficiënte hydratatie als een onmiddellijke energievoorziening zoeken tijdens hun sportprestaties.

 

Wat is een goede isotone sportdrank?

Wat een goede isotone sportdrank voor jou als sporter is, is afhankelijk van je behoefte en persoonlijke voorkeur qua smaak.

Een lekkere sportdrank drinkt makkelijker weg, dan iets wat je niet lekker vindt. Smaak is uiteraard persoonlijk, dus probeer verschillende sportdranken uit om jouw favoriet te vinden. Of meerdere favorieten, zodat je ook nog kan afwisselen tijdens de vele trainingen. Als het warm weer is kan een lemon smaak bijvoorbeeld een stuk frisser en aangenamer vallen dan de wat zoetere smaak orange.

Wil je naast energie ook al eiwitten binnenkrijgen voor een optimaal herstel? Kies dan voor de isotone sportdrank QWIN Peptiplus. Door toevoeging van peptides (geknipte stukjes eiwitten) kan je lichaam deze eiwitten al tijdens het sporten opnemen. Door de isotone samenstelling van QWIN PeptiPlus heeft de sportdrank dus ook een ideale opnamesnelheid. Vanwege de combinatie van koolhydraten én eiwitten kan je deze sportdrank ook na het sporten gebruiken.

 

Wanneer gebruik ik een Isotone sportdrank? 

Middellange tot lange duursporten: Bij activiteiten zoals hardlopen, wielrennen, voetballen of langeafstandswandelen, waarbij je langer dan een uur bezig bent, helpen isotone dranken om je hydratatie op peil te houden en je energieniveau te ondersteunen.

Intensieve trainingen: Tijdens intensieve workouts of trainingssessies, waarbij veel gezweet wordt en dus zowel vocht als elektrolyten verloren gaan, zorgen isotone dranken voor een snelle aanvulling van vloeistoffen en mineralen.

Warm weer: Sporten in warme omstandigheden verhoogt het risico op dehydratatie. Isotone dranken kunnen helpen om het vochtverlies door zweten efficiënt te compenseren en de lichaamstemperatuur te reguleren.

Herstel na het sporten: Hoewel hypertone dranken vaak worden aanbevolen voor energieherstel na het sporten, kunnen isotone dranken ook nuttig zijn direct na een inspanning om zowel verloren vloeistoffen en elektrolyten snel aan te vullen als om een begin te maken met het energieherstel.

Wedstrijden: Tijdens wedstrijden, waarbij het van cruciaal belang is om op piekniveau te presteren, kunnen isotone dranken zowel de benodigde hydratatie leveren als voorkomen dat je energievoorraad te snel uitgeput raakt.

 

isotone sportdranken imageisotone sportdranken image
Copyright © 2023 NutriSense