Hoe cafeïne kauwgom je prestaties kan verbeteren bij duursporten

Cafeïne kauwgom
Bezig met laden...
Hoe cafeïne kauwgom je prestaties kan verbeteren bij duursporten

Cafeïne kennen we allemaal van de koffie. Cafeïne is een populaire stof die vaak wordt gebruikt voor het verbeteren van prestaties in duursporten. In één keer meerdere koppen koffie drinken kan echter best een opgave zijn voor het sporten. 

Een interessante en veelbelovende manier voor het snel binnenkrijgen van cafeïne is door middel van kauwgom. Maar hoe werkt cafeïne kauwgom precies? En hoe kan dit je prestaties verbeteren?

Wat is cafeïne kauwgom?

Cafeïne kauwgom is een vorm van supplement dat cafeïne in kauwgomvorm levert aan het lichaam. Het biedt je een snelle en eenvoudige manier om cafeïne te consumeren. Een pre-workout supplement zonder de noodzaak van het innemen van pillen of (hete) drankjes. Het kauwen van de gum zorgt ervoor dat de cafeïne snel in de bloedbaan wordt opgenomen, waardoor het effect snel merkbaar is.

Hoe werkt cafeïne?

Cafeïne is een stimulerend middel dat het centrale zenuwstelsel beïnvloedt. Het blokkeert de receptoren in de hersenen die normaal gesproken die slaperigheid bevorderen. Hierdoor worden de alertheid en concentratie verhoogd, vermoeidheid verminderd en de prestaties verbeterd.

Daarnaast stimuleert cafeïne ook de afgifte van epinefrine. Epinefrine staat beter bekend als adrenaline. Adrenaline resulteert in een verhoogde hartslag en een grotere beschikbaarheid van brandstof in de vorm van glucose. Dit kan vooral gunstig zijn tijdens duursporten, waarbij een langdurige inspanning vereist is.

De voordelen van cafeïne kauwgom bij duursporten

Cafeïne kauwgom kan verschillende voordelen bieden voor duursporters. Ten eerste heeft het een snelle werking, omdat de cafeïne via het mondslijmvlies snel wordt opgenomen in de bloedbaan. Dit in tegenstelling tot andere vormen van cafeïne-inname, waarbij je lichaam meer tijd nodig heeft voor het opnemen en verteren van de cafeïne.

Daarnaast kan cafeïne kauwgom ook helpen in het uitstellen van vermoeidheid en het verhogen van de alertheid tijdens lange duurinspanningen. Dit kan resulteren in verbeterde focus en concentratie. Evenals een toename van je fysieke prestaties.

Bovendien kan cafeïne kauwgom ook de glycogeenvoorraad in de spieren sparen. Glycogeen is de opgeslagen vorm van glucose die fungeert als brandstof tijdens inspanning. Door het besparen van glycogeen kan het lichaam langer blijven presteren.  

Door al deze voordelen vormt een cafeïne kauwgom een interessant voedingssupplement voor sporters.

Hoe gebruik je cafeïne kauwgom?

Als je optimaal gebruik wilt maken van cafeïne kauwgom dat is de juiste dosering belangrijk. Over het algemeen wordt aanbevolen om 3 tot maximaal 6 mg cafeïne per kg lichaamsgewicht in te nemen ongeveer één uur vóór de sportactiviteit. Dit komt overeen met ongeveer 2-4 stuks cafeïne kauwgom, afhankelijk van de sterkte van de gum.

Het is echter belangrijk dat je rekening houdt met je eigen tolerantieniveau voor cafeïne. Ook hebben de eventuele andere cafeïnebronnen die je al consumeert invloed op de dosering. Het is raadzaam dat je de aanbevolen dosering niet overschrijdt. Teveel cafeïne kan leiden tot bijwerkingen zoals nervositeit, hartkloppingen en slaapproblemen.

Welke cafeïne kauwgom kies je als topsporter?

Iedere sporter vindt het belangrijk dat supplementen goed en veilig zijn. Voor topsporters is de garantie dat een supplement geen doping bevat extra belangrijk. Kies daarom als topsporter altijd voor een cafeïne kauwgom die getest is op verboden middelen.

Een goed voorbeeld hiervan is de cafeïne kauwgom van Healthspan Elite. Informed Sports controleert elke batch van deze Kick-Start Gum. Het product wordt uitvoerig getest door LGC’s antidopinglaboratorium. En biedt zo de hoogst mogelijke mate van zekerheid aan sporters.

De Kick-Start kauwgom van Healthspan Elite levert 100ml pure cafeïne. In een pakje zitten 10. Daar waar de meeste cafeïne kauwgoms een beetje bitter smaken, heeft deze kauwgom een verrassend frisse muntsmaak.

Conclusie

Cafeïne kauwgom kan een effectieve manier voor het verbeteren van je prestaties bij duursporten. Door het gebruik van de kauwgom kun je profiteren van de snelle werking en de voordelen van cafeïne. Het kan helpen bij het uitstellen van je vermoeidheid, het verhogen van je alertheid en het sparen van je glycogeenvoorraad. Het is echter belangrijk dat je de juiste dosering aanhoudt en rekening houdt met je eigen tolerantie voor cafeïne.

Bij NutriSense kan je terecht voor de gekeurde cafeïne kauwgom van Elite Healthspan. De cafeïne kauwgom koop je per doosje van 12 pakjes. Cafeïne kauwgom kopen? Bestel vandaag nog voor 15:00 en het wordt de volgende werkdag geleverd. 

Previous article:
Next article:
Copyright © 2023 NutriSense