Welke voeding heb je nodig tijdens het wielrennen?

Welke voeding heb je nodig tijdens het wielrennen
Bezig met laden...
Welke voeding heb je nodig tijdens het wielrennen?

Wielrennen brengt veel uitdagingen met zich mee. Welke sportvoeding je moet innemen tijdens het wielrennen vormt hier een belangrijk onderdeel van. Wat kan je eten tijdens het fietsen? Welke gezonde snacks kan je vóór en tijdens het fietsen nemen?

Eén ding staat vast. Bij lange afstanden moet je voldoende energie hebben voor het halen van de finish. Welke voeding kan je het beste gebruiken tijdens het fietsen? Hieronder vind je nuttig sportvoeding tips voor wielrennen:

Sportvoeding wielrennen: voorafgaand aan de rit

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voorzie jezelf van energierijke maaltijden en dranken voordat je de weg op gaat. Je kan kiezen voor snelle energie. Bijvoorbeeld een goede kop koffie of frisdrank. Deze dranken bieden echter geen langdurige energie. Vermijd dus bij voorkeur voedingsmiddelen met weinig voedingstoffen zoals snacks met veel suiker.

Deze bieden wellicht snelle energie, maar bevatten geen langdurige energie. Welke sportvoeding vóór het wielrennen draagt wél bij aan een goede voorbereiding?

Koolhydraten zoals volkoren pasta, quinoa of bruine rijst vallen in de categorie “ideale keuzes”. Ze geven langdurige energie. Eet ongeveer twee tot drie uur voordat je gaat rijden. Zorg er op die manier voor dat je lichaam alle voedingsstoffen heeft opgeslagen. Wat kan je daarnaast nog het beste eten?

Denk hierbij aan eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis of kaas. Hiermee zorg je ervoor dat je spieren voorbereid zijn op een training.

Naast voeding mag een goede nachtrust ook niet ontbreken. Slaap meer dan normaal in de nacht voorafgaand aan je fietstocht. Hierdoor ben je optimaal uitgerust voor de rit.

Vermijd voedingsmiddelen met weinig voedingsstoffen zoals snacks met veel suiker. Deze bieden wellicht snelle energie, maar bevatten geen langdurige energievoorziening.

Sportvoeding wielrennen: tijdens de rit

Het eten van de juiste voeding tijdens het wielrennen is cruciaal. Het draagt eraan bij dat je voldoende energie houdt tijdens het fietsen. Bovendien zorgt het ervoor dat je voldoende gehydrateerd blijft. Hieronder vind je een aantal ideale voedingsmiddelen voor tijdens de rit:

Energiedranken. Deze dranken bevatten mineralen en koolhydraten die je lichaam nodig heeft tijdens het fietsen. Het kan ook helpen bij het voorkomen van uitdroging. Zorg er echter voor dat je niet te veel drinkt, want dit kan leiden tot maagklachten. Zeker wanneer je lange afstanden aflegt, verlies je veel vocht en elektrolyten.

Ga je een uurtje fietsen en wil je alleen je vocht en elektrolyten aanvullen? Dan maak je met de Powerbar Electrolyte Tabs een goede keuze. De Powerbar Electrolyte Tabs vullen de verloren mineralen aan, maar leveren geen energie. De in water oplosbare tabletten maak je eenvoudig aan in je bidon. De Powerbar Electrolyte tabs bevatten geen suikers en nauwelijks koolhydraten.

Staat er een langere tocht op de planning? Dan heb je naast vocht en electrolyte ook koolhydraten voor energie nodig. Kies dan voor de Powerbar Isoactive! De Powerbar Isoactive bevat 29 gram koolhydraten per dosering. Je kan ook kiezen voor de Powerbar Isomax, deze sportdrank bevat cafeïne en L-arginine. Cafeïne ondersteunt je concentratievermogen. L-arginine is belangrijk voor je spierfuncties en uithoudingsvermogen.

  • Frambozen, mango's, bananen en dadels. Deze vruchten bevatten allemaal natuurlijke suikers die je lichaam nodig heeft voor energie. Deze producten vallen in de categorie gezonde snacks tijdens het fietsen.
  • Energiegels. Ideaal om mee te nemen onderweg. Ze geven je snel suikers en koolhydraten voor het op peil houden van jouw energieniveau! Ga je liever voor geconcentreerde gels? Deze zijn klein van formaat en makkelijk met betrekking tot de inname. Ga dan voor de Powerbar Powergel. Kies je liever voor gels op waterbasis, die je zonder de inname van extra water kan nuttigen? Ga dan voor de QWIN IsoPro gels of de Powerbar Hydrogels.
  • Krentenbollen en mueslirepen. Dit zijn eenvoudige koolhydraatrijke snacks die gunstig zijn om bij de hand te hebben tijdens een lange trainingsrit.

Sportvoeding wielrennen: na de rit

Herstel jouw na de inspanning door middel van de juiste voeding. Een combinatie van eiwitten en koolhydraten is ideaal. Hieronder vind je enkele tips:

  • Herstelrepen of shakes. De meest effectieve manier van herstel is de inname van een proteïne reep of proteïne shake. Het bevat de ideale hoeveelheid eiwitten. Deze dragen bij aan het herstel na de inspanning. Op zoek naar een goede herstelreep met een goede smaak? Denk bijvoorbeeld aan de Powerbar proteïne repen 30%.
  • Chocolademelk. Dit kan helpen bij het herstellen van melkzuren in je spieren. Een uitstekende bron van eiwitten en koolhydraten.
  • Magere melk of yoghurt. Deze producten helpen bij de opbouw en herstel van spieren na de training.
  • Muesli met vruchten. Dit heerlijke ontbijt is rijk aan koolhydraten, vezels en vitamines.  Een gezonde manier van herstellen!

Conclusie

Eén ding staat na het lezen van bovenstaande informatie vast. Voeding mag niet ontbreken tijdens het wielrennen. Besteed niet alleen aandacht aan eten tijdens het fietsen. Maak ook een keuze welke voeding je vóór én na het fietsen gaat innemen! Een goed sportvoedingsplan is een must! Wissel gezonde snacks tijdens het fietsen af met aanvullende sportvoeding.

Denk hierbij aan sportdranken, energie gels en energierepen. Voorzie jezelf van de juiste voeding voor het bevorderen van jouw prestaties en herstel na inspanning. Houd rekening met deze aanbevelingen en eet en drink efficiënt!

Bekijk meer sportvoeding wielrennen advies op deze blog!

 

Previous article:
Next article:
Copyright © 2023 NutriSense