Waarom een eiwitshake na het sporten?

Waarom een eiwitshake na het sporten?
Bezig met laden...
Waarom een eiwitshake na het sporten?

Een eiwitshake na het sporten innemen vormt voor veel sporters een vertrouwd patroon. Maar waarom neem je een eiwitshake na het sporten? Het belang van herstelvoeding krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Het is belangrijk dat je jouw lichaam na een intensieve workout de juiste voedingsstoffen geeft. Hierdoor herstelt jouw lichaam sneller en kan je sterker worden. Je kan het herstel bevorderen door het innemen van een eiwitshake na het sporten. Wat zijn de voordelen van het innemen van een eiwitshake na het sporten? Welke eiwitten zijn geschikt na het sporten? Hoeveel eiwitten moet je binnenkrijgen voor een goed herstel? Je leest het in deze blog!

Wat zijn de voordelen van eiwitten na het sporten?

Waarom je een eiwitshake na het sporten neemt hangt samen met diverse voordelen bij het gebruik van eiwitten. Eiwitten vormen een essentieel onderdeel van het voedingsplan ten behoeve van spierherstel en spiergroei. Tijdens de training of wedstrijd belast je jouw spieren en ontstaan er kleine scheurtjes in de spiervezels. Eiwitten vormen de bouwstenen die jouw lichaam nodig heeft om deze scheurtjes te repareren. Bovendien helpen ze bij het sterker maken van de spieren. De vraag “waarom neem je een eiwitshake na het sporten” kan je dus beantwoorden met de volgende twee voordelen:

  • Eiwitten helpen bij het opbouwen van spiermassa
  • Eiwitten helpen bij het bevorderen van het herstelproces
Waarom een eiwitshake na het sporten?Waarom een eiwitshake na het sporten?

Welke eiwitten kan je nemen na het sporten?

Eiwitten heb je in verschillende soorten. Wei eiwit is een populaire keuze. Jouw lichaam neemt deze eiwitten snel op. Deze eiwitten hebben een hoge biologische waarde. Dit houdt in dat jouw lichaam dit type eiwit goed kan benutten. Caseïne eiwit wordt daarentegen langzamer verteerd. Dit type eiwit kan je bijvoorbeeld innemen voordat je gaat slapen. 

Als je als sporter extra eiwitten wil nemen dan kan je denken aan het innemen van een eiwitshake, drank of eiwitreep. Daarnaast behoort ook een eiwitshot tot de mogelijkheden. Een vers gemaakte eiwitshake kan een heerlijke traktatie zijn na de training of wedstrijd. Een eiwitreep is weer handig en smaakvol voor onderweg. 

Binnen NutriSense vind je een compleet assortiment aan eiwitproducten.

De QWIN 100% whey protein is een NZVT gekeurd supplement

De QWIN 100% whey protein is een NZVT gekeurd supplement. NZVT staat voor Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport. Dit betekent dat de QWIN 100% whey protein getest is op de afwezigheid van dopinggeduide stoffen. De QWIN 100% whey protein voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen. Je kan met zekerheid stellen dat het product geen verboden stoffen bevat. De QWIN 100% whey protein waarborgt een veilige en betrouwbare keuze voor sporters.

Waarom een eiwitshake na het sporten?Waarom een eiwitshake na het sporten?

Hoe gebruik je een eiwitshake na het sporten?

De vraag waarom je een eiwitshake na het sporten neemt hebben we inmiddels beantwoord. 

Maar hoe gebruik je een eiwitshake na het sporten? Op welke manier kan je optimaal herstellen door het gebruik van eiwitshakes? Wanneer moet je een eiwitshake innemen? Idealiter neem je een eiwitshake binnen 30 minuten na het sporten. Dit komt doordat jouw spieren in dit tijdsbestek het meest ontvankelijk zijn voor voedingsstoffen. 

Gemiddeld hebben gezonde mensen op dagelijkse basis 0,8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig. Deze hoeveelheid haal je uit de dagelijkse voeding. Hoe frequenter en intensiever je training, hoe meer eiwitten je lichaam nodig heeft. 

Als duursporter heb je bijvoorbeeld al 1,2 tot 1,4 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. Als duursporter van 75 kg heb je dus een behoefte van 90 tot 105 gram aan eiwitten per dag.

Voor krachtsporters ligt dit advies hoger. Je hebt dan 1,5 tot 2,0 gram per kilogram lichaamsgewicht nodig. Weeg jij als krachtsporter 85 kg dan heb je per dag dus 127 tot 170 gram eiwitten nodig voor een optimale spiergroei. 

Je kan een eiwitshake innemen met water of met melk. Wil je meer informatie hebben over het gebruik van een eiwitshake, lees dan ook deze blog eiwitshake elke dag of alleen na training.

Conclusie

Eiwitshakes vormen een waardevolle aanvulling na het sporten. Ze bieden jouw lichaam de benodigde eiwitten voor spierherstel en spiergroei na een (intensieve) trainingssessie of wedstrijd. Kies de juiste eiwitten, wei eiwitten en/of caseïne eiwitten, die passen bij jouw sport-en voedingsschema. Neem de eiwitshake of eiwitreep op het juiste moment. 

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn de voordelen van een eiwitshake na het sporten?
    Eiwitshakes helpen bij spierherstel, verminderen spierpijn, vergroten de spiermassa en verbeteren het metabolisme.
  • Hoe snel na het sporten moet ik een eiwitshake nemen?
    Het advies is om binnen 30 minuten tot 1 uur na jouw training of wedstrijd een eiwitshake te nemen voor optimale resultaten. 
  • Is het noodzakelijk om een eiwitshake te nemen na elke training?
    Dit hangt van jouw persoonlijke doelen en dieet. Over het algemeen kan een regelmatige inname van eiwitten na het sporten bijdragen aan betere resultaten op lange termijn.

 

Waarom een eiwitshake na het sporten?Waarom een eiwitshake na het sporten?
Previous article:
Next article:
Related posts
Copyright © 2023 NutriSense