Waar komt creatine vandaan?

Waar komt creatine vandaan
Bezig met laden...
Waar komt creatine vandaan?

Creatine is een voedingssupplement dat veel wordt gebruikt door sporters om hun prestaties te verbeteren. Maar wat is de oorsprong van creatine eigenlijk? En waar zit creatine van nature in? In deze blog zullen we dieper ingaan op de herkomst en het productieproces van creatine, zodat we een beter begrip krijgen van dit populaire supplement.

Wat is creatine?

Voordat we ingaan op de vraag "waar komt creatine vandaan", is het belangrijk dat je eerst begrijpt wat creatine precies is. Creatine is een natuurlijk voorkomende stof die in ons lichaam wordt aangemaakt. Het ontstaat uit aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Ons lichaam kan zelf creatine produceren, vooral in de lever, nieren en alvleesklier.

Bij het sporten verbruiken onze spieren energie. Deze energie halen ze voornamelijk uit koolhydraten en vetten. Het kost echter 6 tot 8 seconden voordat deze verbranding op gang komt. Om deze periode te overbruggen, hebben onze spieren van nature een energiereserve: creatinefosfaat. Deze stof voorziet onze spieren gedurende de eerste 6 tot 8 seconden van energie.

Creatine komt natuurlijk voor in vlees, vis en bepaalde zaden en pitten. Heb je behoefte aan meer creatine? Bijvoorbeeld als je veel sport en optimaal wilt presteren? Dan kun je ervoor kiezen om een ​​creatinesupplement te gebruiken.

Waar komt creatine vandaanWaar komt creatine vandaan

Dierlijke bronnen van creatine

Naast de aanmaak van creatine in ons lichaam, kunnen we ook creatine binnenkrijgen via onze voeding. Dierlijke producten zoals vlees en vis zijn rijk aan creatine.

Wild is de meest voorkomende bron van creatine. Hierbij moet je denken aan konijn, hert, eland, wild zwijn, struisvogel, rendieren, buffels, bizons of wilde eenden. Wild vlees staat echter niet dagelijks op het menu voor de meeste mensen. Rood vlees, zoals bijvoorbeeld biefstuk, bevat echter ook een relatief hoge concentratie creatine. Per kilogram rauw biefstuk krijg je 5 gram creatine binnen.

Als je voldoende creatine wilt binnenkrijgen, moet je behoorlijk grote hoeveelheden vlees of vis eten. Als je op een eenvoudige manier meer creatine wilt innemen, kun je kiezen voor een ​​creatinesupplement.

Waar komt creatine vandaanWaar komt creatine vandaan

Veganistische bronnen van creatine

Voor veganisten of vegetariërs die geen dierlijke producten consumeren, kan het moeilijker zijn om voldoende creatine uit voeding te halen. Hoewel plantaardig voedsel over het algemeen lagere gehaltes aan creatine bevat, zijn er enkele plantaardige bronnen die wel deze stof bevatten.

Waar komt creatine vandaan in plantaardig voedsel? Dit komt bijvoorbeeld van pompoenzaden en sesamzaadjes. Verder zijn soja, spinazie en granen ook bronnen van plantaardige creatine.

Als je als veganist je creatine-inname wilt verhogen, kun je kiezen voor een ​​creatinesupplement. Creatinesupplementen zijn synthetisch en daarom ook geschikt voor veganisten.

Het productieproces van creatinesupplementen

Naast natuurlijke bronnen van creatine, wordt creatine ook synthetisch geproduceerd en verwerkt tot voedingssupplementen. Het meest gebruikte proces om creatinesupplementen te maken, is door creatinemonohydraat te produceren. Dit wordt gedaan door creatine aan een watermolecuul te binden. Deze vorm van creatine is zeer stabiel en goed opneembaar voor ons lichaam.
Waar komt QWIN creatine vandaan?
Voor QWIN is kwaliteit een van de belangrijkste uitgangspunten. Het antwoord op de vraag “waar komt QWIN creatine vandaan” is: Nederland. Hier is bewust voor gekozen. We kunnen zo dicht op het productieproces zitten. En daarbij legt de QWIN creatine zo niet onnodig veel kilometers af. QWIN is een Nederlands product en daar zijn we trots op!

Voordelen QWIN Creatine

  • QWIN creatine poeder helpt je prestaties te verbeteren bij explosieve krachtsinspanningen.
  • QWIN creatine poeder stimuleert je spiergroei en (vetvrije) spiermassa bij explosieve krachtsinspanningen.
  • QWIN creatine poeder verhoogt de fysieke prestaties in opeenvolgende reeksen korte, hoog intensieve oefeningen
  • QWIN creatine poeder is speciaal (uit)gebalanceerd voor sporters
  • QWIN creatine poeder heeft NZVT kenmerk (Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport)
Waar komt creatine vandaanWaar komt creatine vandaan

Conclusie

Waar komt creatine vandaan? Creatine is een stof die zowel in ons lichaam wordt aangemaakt als via onze voeding kan worden verkregen.

Waar zit creatine in? Dierlijke producten zoals vlees en vis zijn rijke bronnen van creatine, terwijl veganisten en vegetariërs hun creatine-inname beter moeten plannen. 

Wil je creatine als supplement gebruiken? QWIN biedt jou een kwalitatief hoogwaardig creatinemonohydraat supplement, geproduceerd in Nederland. Een pot van 360 gram bevat ongeveer 100 servings. De creatine kan je met water of een drank naar keuze innemen. 

Wil je meer weten over supplementen voor spieropbouw en creatine?  Lees dan ook de blog: welke supplementen nodig voor spieropbouw?  

Previous article:
Next article:
Related posts
Copyright © 2023 NutriSense