Melk: gezond voor alle sporters?

melk gezond lactose blog sporters image
Bezig met laden...
Melk: gezond voor alle sporters?

Lactose-intolerantie is een van de meest voorkomende voedselallergieën ter wereld. Bij lactose-intolerantie verdraagt het lichaam natuurlijke melksuikers die onder andere in melk voorkomen niet goed. Lactose zit echter ook in producten waar melkbestanddelen in verwerkt zijn, zoals veel producten die in de supermarkt zijn te vinden. In ons land zijn nog veel personen onwetend over het feit dat ze lactose-intolerant zijn. Middels deze blog leggen wij uit wat lactose-intolerantie is, hoe jij deze allergie kunt herkennen, maar ook hoe je er als sporter mee om moet gaan. Mag jij met een lactose-intolerantie bijvoorbeeld gebruik maken van proteïne drank op basis van melk? 

Het maakt wél uit waar je vandaag komt

Lactose-intolerantie is niet hetzelfde als koemelkallergie. Bij een koemelkallergie reageert het lichaam niet goed op eiwitten, bij lactose-intolerantie gaat het om melksuikers. Waar je vandaan komt heeft vaak veel invloed in hoe jouw lichaam melksuikers verdraagt. Wereldwijd is ongeveer 60% procent van de bevolking lactose-intolerant. Kleine kanttekening: de verdeling is enorm, zelfs binnen landen. Vooral mensen met Afrikaanse (bijna 100% is lactose-intolerant) of Aziatische (70% is lactose-intolerant) herkomst zijn overgevoelig voor melksuikers. In Scandinavië ligt het aandeel op ongeveer 0%. Dit heeft ermee te maken dat melkproducten afgelopen eeuwen een belangrijk onderdeel zijn geweest van het Noord-Europese dieet. In Nederland ligt het percentage ergens tussen de 2% en 10% waarbij immigratie het percentage doet stijgen. 

Ben ik lactose-intolerant? 

Suikers worden in het lichaam gebruikt als energiebron. Bij melksuikers is het zo dat het enzym lactase na consumptie van lactose (melksuiker) dit splitst in kleinere suikers (glucose en galactose). Bij een tekort aan lactase kunnen de melksuikers niet goed worden verteerd of opgenomen. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm, hetgeen kan zorgen voor darmklachten. Wanneer je geen buikpijn krijgt na het drinken van een glas melk betekent dit niet direct dat je niet lactose-intolerantie bent. Op basis van 36 verschillende studies over tientallen jaren over dit onderwerp zou je de conclusie kunnen trekken dat de inname van 12 tot 15 gram aan lactose voor de meeste mensen met lactose-intolerantie niet zorgt voor klachten. Ter vergelijking: een glas volle melk bevat ongeveer 10 gram lactose.  Om 100% zeker te weten of jij lactose-intolerant bent is er een waterstof-ademtest, Lactose Tolerantie Test of Eliminatie-provocatietest.   

De toekomst is hier: de voordelen van lactosevrije proteïnedrank 

Ben je op zoek naar een lactosevrije proteïnedrank die niet alleen lekker is, maar ook rijk is aan voedingsstoffen? Dan moet je zeker de Alpro lang houdbare proteïne drink proberen! Bij NutriSense kan je deze heerlijke drank kopen in handige 250ml pakjes. Elk pakje bevat 15 gram eiwitten, samen met vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven.

Een groot voordeel van deze producten is dat ze lang houdbaar zijn. Hierdoor hoef je ze niet gekoeld te bewaren, wat erg handig is als je onderweg bent of op reis gaat. Maar natuurlijk is het altijd lekkerder om ze gekoeld te drinken! De Alpro proteïne drink is lactosevrij en komt in twee heerlijke smaken: Caramel Coffee en Chocolate. Deze smaken zijn perfect voor degenen onder ons die gezonde keuzes willen maken.

Naast de ready to drink eiwitshakes voert NutriSense verschillende soorten eiwitpoeders in het assortiment. 

Previous article:
Next article:
Copyright © 2023 NutriSense