Wat zegt wetenschappelijk onderzoek over collageen supplementen?

collageen wetenschappelijk onderzoek
Bezig met laden...
Wat zegt wetenschappelijk onderzoek over collageen supplementen?

Collageen supplementen worden door sporters en influencers regelmatig de hemel in geprezen. Collageen zou veroudering van de huid tegengaan, positieve ontwikkeling bij behandeling van gewrichtspijn geven en zorgen voor een sneller herstel bij atleten.

‘Wondermiddelen’ verdwijnen vaak na enkele maanden van de markt. Vanaf 2019 zie we collageen als opkomende trend binnen Google Trends. Twee jaar na dato laat de trend nog steeds een groei zien. En het einde is zeker nog niet in zicht!

Zou de lijst aan gezondheidsclaims door collageen wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd zijn? Vind de antwoorden in deze blog en lees waarom juist sporters volgens wetenschappelijk onderzoek baat hebben bij gehydrolyseerde collageen supplementen.

Minder collageen: wetenschappelijk onderzoek toont de gevolgen

Ook wij vinden het jammer, maar ouder worden kan je niet uitstellen! De natuurlijke aanmaak van collageen in je lichaam neemt volgens wetenschappelijk onderzoek vanaf je 25e levensjaar elk jaar af met ongeveer 1 procent: tegen de tijd dat je 80 bent, heb je misschien nog maar een kwart van het collageen in je huid vergeleken met je jonge jaren.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat collageen dient als een belangrijk structureel eiwit in tal van weefsels van het lichaam, waaronder pezen, kraakbeen, bloedvaten en de huid.

Volgens wetenschappelijk onderzoek maakt collageen 30 procent van onze totale eiwitmassa uit. Geen wonder dat het een belangrijke rol speelt bij het vormen van weefsels zoals huid en botten.

Welke collageen supplementen zijn er?

Als het gaat om orale collageen supplementen, zijn het de gehydrolyseerde collageen supplementen die de markt domineren. Crèmes met collageen doen namelijk niks voor de huid. ‘Gehydrolyseerd’ betekent simpelweg het in stukjes knippen van eiwitten met behulp van enzymen. Gehydrolyseerde eiwitten zijn kleiner in lengte dus worden deze eiwitten meestal sneller en efficiënter opgenomen. Collageen bestaat niet uit één soort eiwit, maar uit minstens 28 verschillende typen. Type I, II en III collageen komen het meest voor in je lichaam.

 Wetenschappelijk onderzoek: is collageen eiwit echt zo speciaal?

Waarom zou je je druk maken over collageen? Alle eiwitten worden toch gewoon een ‘aminozurenmix’ in ons lichaam na de spijsvertering? Gehydrolyseerd collageen bereikt de dunne darm waar het wordt opgenomen in de bloedbaan, zowel in de vorm van kleine collageen peptiden als vrije aminozuren. Deze collageen peptiden en vrije aminozuren worden vervolgens in het menselijk lichaam gedistribueerd, met name naar de huid, waar is wetenschappelijk aangetoond dat ze tot 2 weken op hun plaats kunnen blijven. Daarnaast resulteert het nemen van orale collageen producten in het stimuleren van hogere productie van huid collageen.

Gezondheidsclaims: is er een collageen wetenschappelijk onderzoek als bewijs?

Neem een collageen wetenschappelijk onderzoek uit 2014 waarbij 69 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar dagelijks voor 8 weken lang 2,5 gram, 5 gram gehydrolyseerd collageen of een placebo poeder slikten. Aan het einde van het onderzoek was er een significante verbetering van de huidelasticiteit in de collageen groepen. En er was ook een aanwijzing dat het huidvocht was verbeterd. Andere collageen wetenschappelijke onderzoeken laten ook positieve en veelbelovende resultaten voor wondgenezing en huidveroudering zien, waaronder een verhoogde huidelasticiteit, hydratatie en collageendichtheid.

Wetenschappelijk onderzocht: collageen extra baat voor sporters

Gehydrolyseerd collageen kan ook gunstig zijn bij sporters met gewrichtspijn. Binnen dit onderzoek ondervonden 73 sporters, die gedurende 24 weken dagelijks 10 gram collageen consumeerden een significante afname van gewrichtspijn tijdens het lopen en in rust, vergeleken met een groep die het niet nam.

In een ander onderzoek hadden sporters met kniepijn die gedurende 12 weken dagelijks 5 gram collageen gebruikten een significante vermindering van gewrichtspijn. Ze konden beter pijnvrij sporten dan degenen die het niet namen. Naast de wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten op je huid en gewrichten zijn er al wat bevindingen die aantonen dat gehydrolyseerd collageen ook effectief kan zijn bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid en het verminderen van hypertensie (hoge bloeddruk) bij mensen met type 2-diabetes. Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen, maar de bevindingen zijn veelbelovend.

NZVT Keurmerk

Ben je op zoek naar kwalitatieve collageen supplementen? Let dan ook eens op het NZVT Keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat deze producten gekeurd zijn door het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport. Dit is een samenwerking tussen de Dopingautoriteit, de NPN en NOC*NSF. Het doel is om topsporters de grootst mogelijke zekerheid te geven dat de gebruikte voedingssupplementen geen doping bevatten. Alle Niche4Health collageen producten die je op NutriSense.nl kan kopen zijn per batch getest en schoon bevonden.

Niche4Health Collageen

In 2016 was Vital Supply (voorheen Niche4Health) de eerste die pure collageen met vitamines op de markt bracht in de Benelux. Door een partnership aan te gaan met Peptan, de grootste producent van collageen in de wereld, profiteerde Niche4Health van hun expertise en kwaliteitssystemen. Inmiddels is Vital Supply uitgegroeid tot dé collageen eiwit expert met vernieuwende collageen producten in de Europese markt. Kies als sporter voor collageen met de allerbeste kwaliteit en bestel collageen supplementen van Vital Supply.  

Benieuwd naar andere onderzoeken van supplementen? Kijk dan bijvoorbeeld de blog over Beta Alanine.

Is een collageen supplement onzin?

Bij het beoordelen van de effectiviteit van collageen supplementen, duiken er verschillende meningen en onderzoeken op over de vraag of een collageen supplement onzin is. Collageen is een belangrijk eiwit in ons lichaam en speelt een cruciale rol in de gezondheid van huid, haar, nagels en gewrichten. Wetenschappelijke studies tonen aan dat collageen supplementen kunnen bijdragen aan de verbetering van huidelasticiteit en vermindering van rimpels. Echter, critici beweren dat de effectiviteit van deze supplementen beperkt is, aangezien de collageen afgebroken wordt in het spijsverteringsproces voordat het de huid kan bereiken. Dit heeft geleid tot een debat over de werkelijke waarde van deze supplementen. Uiteindelijk hangt het af van individuele ervaringen en verwachtingen, en is het aan te raden om eigen onderzoek te doen of advies te vragen aan een voedingsdeskundige of arts voor een weloverwogen keuze.

 

Beta alanine dosering imageBeta alanine dosering image
Beta alanine dagelijkse inname imageBeta alanine dagelijkse inname image
Previous article:
Next article:
Copyright © 2023 NutriSense