Op welke keurmerken moet jij als Topsporter letten bij supplementengebruik?

Sportvoeding dopingvrij image
Bezig met laden...
Op welke keurmerken moet jij als Topsporter letten bij supplementengebruik?

Weet jij als topsporter op welke keurmerken je moet letten bij het gebruik van supplementen en sportvoeding?

Als topsporter stel je hoge eisen aan jezelf, maar ook aan de voeding die je neemt. Met het gebruik van sportvoeding (en dan met name de supplementen), komt daarbij dat je uiteraard geen vervuilde producten wilt gebruiken. Met vervuild bedoelen we ingrediënten of sporen die op de verboden middelen lijst staan. Een positieve dopinguitslag is wel het laatste wat je wilt nadat je een gouden medaille krijgt omgehangen. Daarom wil je alle zekerheid hebben dat je dopingvrije supplementen gebruikt. 

Zowel in Nederland als het buitenland houden verschillende gespecialiseerde bedrijven zich bezig met de controle van sportvoeding en supplementen of deze dopingvrij zijn. Wordt het gecontroleerde product dopingvrij bevonden dan mogen de producenten de producten voorzien van een keurmerk. Zo kan jij als topsporter makkelijk veilige producten selecteren.

Dopingvrije supplementen met NZVT Keurmerk

In Nederland heeft de Dopingautoriteit, samen met het NOC*NSF, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de brancheorganisatie NPN en Wageningen Food Safety Center het NZVT opgericht. NZVT staat voor het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport.

Fabrikanten van voedingssupplementen kunnen bij deze organisatie hun producten laten analyseren voor doping. Als de producten “schoon” uit de analyse komen, dan krijgen deze een notering op de NZVT-lijst. Topsporters kunnen op deze lijst checken of de supplementen die ze willen gebruiken dopingvrij. Het NZVT keurmerk kan je tevens terugvinden op de verpakkingen.

Welke buitenlandse keurmerken kan je tegenkomen op producten?

Naast het Nederlandse NZVT Keurmerk heb je in het buitenland ook soortgelijke productkeuringen. Informed Sports, opgericht in 2008 en gevestigd in Engeland, houdt zich ook bezig met de keuringen van sportvoeding en supplementen. Ze doen dit niet alleen voor Engelse bedrijven, maar voor 127 landen in totaal. Grote kans dus dat jij al eens een product in handen hebt gehad met een keurmerk van Informed Sports. Bij NutriSense bevatten de pre-workout en proteïne shots van SUPP24 het Informed Sports keurmerk.

De productie van alle Powerbar producten vind plaats onder zeer strikte kwaliteitsstandaarden. Aanvullend laat Powerbar batchgewijs de producten keuren bij de Kölner Liste. De Kölner Liste of Cologne List houdt kantoor in Duitsland en staat bekend als toonaangevend keurings- en certificeringsinstituut. Dit instituut keurt sportvoeding en supplementen. De producten herken je aan het “Cologone list” keurmerk op de verpakkingen.

Dopingvrije supplementen en sportvoeding bij NutriSense

NutriSense voert een uitgebalanceerd sportvoedingsassortiment en hecht er als bedrijf grote waarde aan om met haar producten te voldoen aan de hoogste kwaliteits- en food safety standaarden. Hiermee houden wij rekening bij het selecteren van onze leveranciers en producenten. De merken zijn niet alleen van hoogwaardige kwaliteit maar bovendien vernieuwend en voortdurend in ontwikkeling.

De dopingvrije supplementen en sportvoedingsproducten welke wij aanbieden zijn tevens grotendeels gekeurd op basis van het NZVT keurmerk, Informed Sport of via de Cologne List. De keurmerken vind je terug bij de productinformatie en afbeeldingen.

Misschien is het ook interessant om te lezen welke supplementen nodig zijn voor spieropbouw voordat je besteld. 

Disclaimer

Vanuit NutriSense raden wij topsporters aan om alleen supplementen en sportvoeding in pil, capsule of poedervorm te gebruiken indien deze producten een keuring hebben ondergaan onder toezicht van NZVT, Informed Sport of Cologne List. Daarmee kan je het risico op een positieve dopingtest door het gebruik van voedingssupplement minimaliseren. Alhoewel de keurmerken dienen ter voorkoming van het ongewilde gebruik van doping geduide stoffen door sporters, neemt NutriSense hiervoor geen verantwoordelijkheid. De uiteindelijke verantwoordelijkheid voor het innemen van supplementen en voor de eventuele aanwezig van verboden stoffen in het lichaam ligt bij de jouw als sporters zelf.

Previous article:
Next article:
Copyright © 2023 NutriSense