Welke voeding na een marathon?

voeding na een marathon
Bezig met laden...
Welke voeding na een marathon?

Gefeliciteerd met het behalen van je marathon! Na een intensieve loop van 42 kilometer is het moment van ontspannen en herstellen eindelijk daar. Hoewel het belangrijk is dat je hiervoor de tijd neemt, is het net zo belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt na zo'n intense marathon. Dit doe je met de juiste voeding na een marathon.

Ben je net over de finish gekomen van je marathon en vraag je je af wat je nu moet drinken of eten? Het is belangrijk dat je weet dat het consumeren van de juiste voeding na een marathon kan helpen bij het herstel van je lichaam en het verminderen van spierpijn. In deze blog gaan we dieper in op de soorten voedingsstoffen die je nodig hebt voor een optimaal herstel na een marathon.

Voeding na een marathon: drink en eet direct na je marathon

Als je gefinisht bent, is het belangrijk dat je direct begint met het drinken en eten van de juiste voeding na een marathon. Dit begint met het aanvullen van je vochtgehalte. Je kan dit aanvullen door het drinken van water en andere dranken zoals sportdranken.

Sportdranken bevatten elektrolyten en koolhydraten die je tijdens de marathon verloren bent.  Deze elektrolyten en koolhydraten zal je weer aan moeten vullen. Daardoor zijn sportdranken ideaal als voeding na een marathon. Kies voor dranken zonder kunstmatige suikers en houd rekening met de hoeveelheid suiker die het drankje bevat. Wil je alleen je mineralen aanvullen, zonder suiker? Kies dan voor de Powerbar Electrolyte Tabs.

Het eten van de juiste voeding na een marathon kan bijdragen aan een snel herstel. Je lichaam heeft glycogeen verbruikt, dus het is belangrijk dat je deze weer aanvult. Dit doe je door het eten van koolhydraten. Bananen of energierepen zijn goede opties.  

Bij voeding na een marathon is het ook belangrijk dat je eiwitten binnenkrijgt. Hiermee bevorder je je spierherstel en kan je blessures voorkomen. Eiwitten kan je halen uit een portie magere yoghurt of een bijvoorbeeld een hardgekookt ei. Voor een snelle en juiste dosering eiwitten kan je ook kiezen voor een proteïne shake, zoals bijvoorbeeld de Powerbar Deluxe.

Tijdens de herstelperiode

Tijdens de herstelperiode is het verstandig dat je gezonde maaltijden blijft eten. Hiermee houdt je je lichaam sterk en bevorder je een sneller herstel.

Het is raadzaam om nog steeds veel koolhydraten, eiwitten en vloeistoffen te consumeren als voeding na een marathon. Het dagelijks eten van granen, groenten, fruit en zoutarme noten zal je lichaam voorzien van de juiste voedingsstoffen.

Overweeg ook eens het gebruik van visolie- of omega-3-supplementen. Deze supplementen bevatten gezonde vetten. Deze dragen bij aan het verminderen van ontstekingen in je lichaam.

Blijf goed hydrateren

Water drinken is onmiskenbaar belangrijk. Bij voeding na een marathon moet voldoende drinken dan ook niet onderschatten. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en de signalen van dorst niet negeert. Inspanning veroorzaakt immers zweten waardoor het vochtgehalte daalt. Drink naast water eventueel electrolyte dranken. Ook het eten van fruit met een hoog vochtgehalte helpt bij het gehydrateerd blijven.

sportvoeding tijdens marathon

Wil je controleren of je vochtbalans op peil is? Dan is de kleur van je urine een goede indicator. Ook als je niet traint, helpt de kleur van jouw urine als indicator voor je vochtbalans. Is de kleur lichtgeel of strokleurig? Dan is de vochtbalans van jouw lichaam goed! Is jouw urine iets donkerder, vergelijkbaar met de kleur van bier of appelsap, dan heb je een vochttekort. Houd er echter rekening mee dat bepaalde voeding (bijvoorbeeld rode bieten), multivitaminen of antibiotica de kleur van jouw urine kunnen beïnvloeden. In dit geval kan de kleur van urine niet langer als richtlijn worden gebruikt.

De juiste voeding na een marathon

Het is van vitaal belang dat je de juiste voeding na een marathon eet. Zo bevorder je een snel herstel. Kies daarom voor gezonde en koolhydraatrijke snacks, eiwitrijke voedingsmiddelen en voldoende vocht. Daarnaast kan het nuttigen van supplementen zoals omega 3 helpen bij het verminderen van ontstekingen en spierpijn.

Onthoud: verzorg je lichaam goed met een uitgebalanceerd dieet en hydratatie. Met de juiste voeding en de beste sportdrank na een marathon kan je je volgende race maximaliseren!

Je voeding na een marathon pakket op een rijtje

Staat je volgende marathon alweer op de planning en wil je een pakket voeding voor na de marathon samenstellen? Maak dan gebruik van de volgende tips.

  • Hydratatie

Het aanvullen van vocht is een van de belangrijkste onderdelen uit je voeding na een marathon pakket. Wil je naast vocht ook je verloren mineralen aanvullen? Kies dan voor de Powerbar electrolyte tabs. Een koker bevat 10 in water oplosbare bruistabletten. Zo maak je eenvoudig en snel een caloriearme en suikervrije sportdrank klaar. Ideaal als je je mineralen en verloren vocht snel weer wilt aanvullen.

Wil je je verbruikte energie aanvullen met onder andere de koolhydraten uit een sportdrank? Dan is de Powerbar Isoactive een goede keuze. Deze sportdrank bevat 29 gram koolhydraten per dosering.

  • Koolhydraten aanvullen

Je kan de aanvulling van koolhydraten deels met een sportdrank doen, maar je kan ook kiezen voor een energiereep. Als voeding na een marathon is een energiereep een makkelijke en smaakvolle optie. Powerbar heeft verschillende energierepen in het assortiment. Eet je alleen plantaardige voeding? Dan kan je kiezen uit de Natural Energy bar of de TRUE Oat bar.

  • Eiwitten voor herstel

Ook eiwitten mogen niet ontbreken in je voeding na een marathon pakket. Een goede eiwitshake is niet alleen een traktatie voor je spieren, maar ook voor je smaakpupillen! De Powerbar Deluxe shakes staan bekend om hun romige smaak. Verkrijgbaar in de smaken vanille, aardbei, banaan en chocolade. Met 20 gram eiwitten per portie krijg je meteen de juiste hoeveelheid eiwitten binnen!

Sportvoeding voor en tijdens een marathon

Wil je je sportvoedingsschema voor en tijdens een marathon nog eens onder de loop nemen? Lees dan ook onze blog “Welke sportvoeding voor een marathon?''

beste sportdrank marathon

Zorg voor een optimale voorbereiding richting jouw marathon


Heb je een marathon op de planning staan en wil zorgen dat je voeding na een marathon op orde is? Bestel in deze webshop je sportvoeding of koop ze bij jouw hardloopwinkel in de buurt.

Previous article:
Next article:
Related posts
Copyright © 2023 NutriSense